Nemzeti Személyszállítási Intelligens Közlekedési Rendszerek Platform

A NESZIP bemutatása

A Nemzeti Személyszállítási Intelligens Közlekedési Rendszerek Platform (NESZIP) az egységes és átjárható közlekedési informatikai megoldások megvalósításának eszköze, amelyet a közlekedési kormányzat a személyszállítási szolgáltatásokról szóló 2012. évi XLI. törvény (Sztv.) és annak technológiai végrehajtási rendelete alapján kíván létrehozni.

A cél a magyar közösségi személyszállítási és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatások területén (pl. parkolási megoldások bevonása esetén) olyan egységes intelligens közlekedési rendszerek alkalmazása - ITS (az angol Intelligent Transport Systems alapján), amely az Sztv. által előírt területeken egységes és interoperábilis adatokat, adatbázisokat és elektronikus adatkommunikációs technológiát használva alakítható ki.

Az egységes rendszer megvalósítására azért van szükség, hogy hazánk valamennyi közlekedési közszolgáltatása egy platformon keresztül váljon elérhetővé a felhasználók számára, illetve, hogy ezeket a közszolgáltatásokat különféle mobil- és elektronikus fizetési piaci szereplők bármely területen egységes feltételek mellett értékesíthessék ügyfeleik számára.

Az átjárhatóság, vagy az interoperabilitás biztosítja azt, hogy a különféle közszolgáltatók saját rendszerei között a felhasználók szabadon tudjanak mozogni, így nem szükséges például külön a Volán, külön a MÁV, vagy külön a BKK rendszereibe belépniük, mert az interoperábilis platformon keresztül bármely közlekedési közszolgáltató rendszerét és szolgáltatásait igénybe tudják venni.