Nemzeti Személyszállítási Intelligens Közlekedési Rendszerek Platform

Török delegáció a Nemzeti Mobilfizetési Zrt.-nél

A közlekedési infrastruktúrát üzemeltető Ispark és a közlekedés automatizálással foglalkozó Isbak török vállalatok képviselőit látta vendégül a Nemzeti Mobilfizetési Zrt., partnereivel az i-Cell Kft.-vel és az ARH Zrt.-vel. A török és a magyar felek idén márciusban - az útdíj- és mobilfizetés területéhez kapcsolódó magyar know-how exportjának lehetőségeiről - Törökországban tovább folytatják azt a konzultációt, amit az elmúlt napokban megkezdtek.

Törökország hivatalos kormánydelegációjának tagjai, illetve a velük érkezett üzletemberek 2015. február 27-én konzultációt folyatattak a Nemzeti Mobilfizetési Zrt.-vel, valamint partnereivel az i-Cell Kft. és az ARH Zrt.-vel, ahol a felek bemutatták technológiai megoldásaikat.

A 2005-ben alapított Ispark fő tevékenysége a közlekedési infrastruktúra üzemeltetés. A társaság által nyújtott szolgáltatások méretét jól szemlélteti a 86 ezer gépjármű befogadására képes, közel 60 parkolóház, az 5 ezer hajónyi kapacitással rendelkező 11 kikötő, helikopter leszálló pálya, a 18 ezer taxit kezelő Call-Center, a naponta 50 ezer utas által igénybevett  buszpályaudvar és a biciklikölcsönző hálózat. A Park&ride multimodális rendszerét évi 1 millió utas veszi igénybe. Törökország 81 régiójában szolgáltat a cég, valamint jelentős nemzetközi üzletfejlesztési és projekt tevékenységet folytat Pakisztánban, Marokkóban, Szaúd-Arábiában és Egyiptomban.

A közlekedés automatizálással foglalkozó Isbak saját tervezési-, fejlesztési- és gyártási kapacitással és technológiailag fejlett rendszerekkel rendelkezik az intelligens közlekedés-irányítási rendszerek (Atak), a közlekedési lámpa-rendszerek (Lightra, Expertra) és a mobilrendőr technológia (EDS) területén. A magyar vállatok prezentáció keretében bemutatták a HU-GO, a mobilrendőr és a mobilfizetési megoldásokhoz kapcsolódó fejlesztéseket, valamint valós időben demonstrálták a mobilfizetés működését.

A török felek jelezték, hogy a 2015. év az innováció éve, így a saját megoldásaik kivitelezése mellett látnak lehetőséget a további együttműködésekre. Az i-Cell Kft. kezdeményezésére 2015. márciusában ismételt találkozóra kerül sor, immár Törökországban.