Nemzeti Személyszállítási Intelligens Közlekedési Rendszerek Platform

Számolnak a magyar tudással az Európai Unió intelligens közösségi rendszereinek fejlesztése során

Az Európai Unió Intelligens Közlekedési Rendszerekkel foglalkozó szervezetének az ERTICO ITS Europe augusztus végi partnertalálkozójának központi témája a szervezet tagjait érintő 2016-2017 évi európai uniós projektek voltak.

A Horizont 2020 (H2020) Keretprogram az Európai Unió eddig legnagyobb költségvetéssel – mintegy 80 milliárd euróval - rendelkező programja 7 éves időtávlatra (2014-2020 között). Az ERTICO ITS Europe által Brüsszelben szervezett workshopon a H2020-as cikluson belüli, 2016-2017 évi intelligens közlekedési rendszerekkel (ITS) kapcsolatos projektek kerültek napirendre. A projektek potenciális megvalósítói több mint száz vállalatból kerülnek ki, melyek között szerepel a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. (NM Zrt.) mellett a Continental, az IBM, a Huawei, a FIA, a Transport for London, Swarco is.

Négy nagy intelligens közlekedési rendszer témájú csoport köré szerveződnek a projektjavaslatok, - a logisztikai és szállítmányozás szektor számára kiemelten fontos - „ITS for Freight Transport and Logistic” területhez, - a Nemzeti Mobilfizetési Zrt.-t leginkább érintő - „Mobility as a Service” projekthez, az e-mobilitáshoz, valamint az autóipar által kezdeményezett automatizált járművekkel és autonóm vezetéssel kapcsolatos rendszerekhez és szolgáltatásokhoz.

„A tagságunkkal kettős szerepet töltünk be az ERTICO ITS programokon belül: egyrészt a H2020-as nemzetközi projektekben kívánunk konzorciumi partnerség keretein belül aktívak lenni, másrészt szakmai támogatást nyújtunk  a hazai városok ITS fejlesztésihez. A korábbi ERTICO látogatások során városvezetőkkel és a helyi közlekedési társaságok vezetővel már történtek egyeztetések arról, hogy az NM Zrt. aktív szerepet vállal a városok ITS nemzetközi „arénába” jutásában. Az ERTICO ITS Europe révén elérhető projektek olyan financiális forrásokat biztosítanak és a lakosságot is érintő innovatív technológiai megoldások bevezetésére adnak lehetőséget Magyarországon, mint például az intelligens közlekedési megoldások (ITS-ek) bevezetése” - nyilatkozta a Dávidházy Gábor a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. stratégiai igazgatója. A partnertalálkozón megkezdődtek a tárgyalások a lehetséges konzorciumi tagságokról a közösségi közlekedést és a mobilfizetést érintő projektekben történő részvételről.

Az ERTICO ITS Europe még az idén folytatja a már megkezdett magyarországi tárgyalásait az intelligens közlekedési rendszerek fejlesztésében érintett városokban, amelyek az NM Zrt. szervezésében és szakmai támogatásával zajlanak.