Nemzeti Személyszállítási Intelligens Közlekedési Rendszerek Platform

Nemzeti Közlekedési Napok 2015

A Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ szervezésében 2015. október 27-29. között Debrecenben hatodik alkalommal került megrendezésre a Nemzeti Közlekedési Napok. A konferencia a közlekedési szakterület országos szintű fóruma, melyen a résztvevőket összközlekedési szemlélettel összeállított program várta, ahol immár hagyományosan a közlekedési háttérintézmények, vállalatok, hatóságok, kutatóhelyek képviselői osztották meg ismereteiket, elvárásaikat, tapasztalataikat.

Az idei konferencia vezérgondolata: „Dinamizmus, haladás – új megközelítések a közlekedésben”

A Plenáris napon a miniszteri köszöntő után hagyományosan az ágazat legfontosabb intézményeinek, cégei kaptak lehetőséget, hogy beszámoljanak elért eredményeikről és a jövőbeni tervekről: a Nemzeti Közlekedési Hatóság, a Magyar Közút Nonprofit Zrt., a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt., a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ Zrt., a MÁV Zrt., a GYSEV Zrt., a HungaroControl Zrt., a Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft., a Magyar Mérnöki Kamara, valamint a Nemzeti Mobilfizetési Zrt.

Az ezt követő két napon, kilenc szekció keretén belül nyílt lehetőség a szakmai eszmecserére. Ezek a szekciók – Magyarország közlekedésének és gazdaságának egységes szemléletű megközelítése mellett, összközlekedési tekintetben – olyan témák megvitatását tűzték ki célul, mint pl. üzemeltetés-fenntartás, közlekedésbiztonság, városi- és közösségi közlekedés, hidak, vagyongazdálkodás, vasút, informatika a közlekedésben, közlekedési infrastruktúra finanszírozás kérdései. A konferencia második napján lehetőség nyílt szakmai programon történő részvételre (Debrecen Airport, 1-es villamos vonalbejárás).

Veres Mihály, a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. vezérigazgatója, előadásában beszámolt az utóbbi év eredményeiről, a szervezet stabil működéséről, valamint az erős hazai és nemzetközi partnerkapcsolati rendszer kiépítéséről. A mobilfizetési piac 8%-kal növekedett, amely többek között a 21 309 735 lebonyolított parkolásból, 1 463 683 e-matricából és 5 839 HU-GO jegy értékesítésből tevődik össze.  A cég tervei között szerepel a smart city platform kialakítása, amely lényegében olyan technológiai fejlesztéseket jelent, amelynek köszönhetően élhetőbb, innovatív városok jönnek létre. A társaság kiemelt projektje a Nemzeti Elektronikus Jegyrendszer Platform (NEJP).

Az előadók között szerepelt Dávidházy Gábor a nemzeti Mobilfizetési Zrt. stratégiai igazgatója és Rasmus Lindholm, az ERTICO ITS Europe partnerkapcsolatért felelős vezetője is. Közös előadásukban bemutatták a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. jelenlegi helyét nemzetközi együttműködésekben. Szó esett az ERTICO partnerkapcsolati hálózatáról, valamint arról, hogy a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. az idén már a hálózat tagjaként látogathatott el a Bordeaux-ban megrendezett ITS Világkongresszusra. Rasmus Lindholm előadásának fókuszában a „Mobility az a Service”, vagyis a mobilitás mint szolgáltatás gondolata állt, melyben bemutatta  a hazai társaság szerepét is a MOBiNET projektben és a DANUBE Transnational Programban.