Nemzeti Személyszállítási Intelligens Közlekedési Rendszerek Platform

Nemzeti Közlekedési Napok 2014

„A fejlődés folytatódik” – hangzott az idei Közlekedési Napok mottója. Az innovatív megoldások bemutatásához prezentációkkal és saját standjával is csatlakozott a Nemzeti Mobilfizetési Zrt.

Nemzeti Mobilfizetési Zrt. stratégiája (múlt, jelen, jövő)

Az innováció kiemelt szerepét hangsúlyozta Veres Mihály is, a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. vezérigazgatója. A társaságnál bevezetett innovatív, kockázat vezérelt projektmenedzsment módszer lehetővé teszi bonyolult projektek integrált megvalósítását rövid idő alatt.

A vezérigazgató az innovációs megoldások mellett bemutatta a társaság szakmai stratégiáját, a már működő Nemzeti Mobilfizetési Rendszert, valamint a folyamatban lévő a közlekedést és a közszolgáltatásokat támogató projekteket. Az előadásban mindez egy egységes „ökoszisztémában” jelent meg, ami ma már nem egy vízió. A már jelenleg is zajló fejlesztések jelentősen hozzájárulhatnak ahhoz, hogy javuljon a közszolgáltatások hatékonysága.

 

Nemzeti Személyszállítási Intelligens Közlekedési Rendszerek Platform (NESZIP) koncepciója

A NESZIP bemutatása során olyan egységes intelligens közlekedési rendszerek alkalmazása fogalmazódott meg célként a magyar közösségi személyszállítási és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatások területén, amely a Személyszállítási Szolgáltatásokról szóló törvénynek megfelelően egységes és interoperábilis adatokat, adatbázisokat és elektronikus adatkommunikációs technológiát használva alakítható ki.

Az egységes rendszer megvalósítására azért van szükség, hogy hazánk valamennyi közlekedési közszolgáltatása egy platformon keresztül váljon elérhetővé a felhasználók számára, illetve hogy ezeket a közszolgáltatásokat különféle mobil- és elektronikus fizetési piaci szereplők bármely területen egységes feltételek mellett értékesíthessék ügyfeleik számára.

„Kormányzati elvárás egy egységes, elektronikus jegyazonosító rendszer kialakítása. Figyelembe kell vennünk azt is, hogy állami kedvezményrendszer csak közhiteles megszemélyesítő kártyával adható” – mondta el Veres Mihály.

Kijelentése nagy visszhangot váltott ki a szakma konferencián résztvevő képviselői körében.

 

Innovatív megoldások a közlekedésben

A „Városi közlekedés, intermodalitás" tárgyú szekcióban Pataki Gábor, a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. kereskedelmi és termékfejlesztési igazgatója „Innovatív megoldások a közlekedésben” címmel tartotta meg előadását a hazai és a nagyvilágban fellelhető, a közlekedés területét érintő mobiltelefonokon futó szolgáltatásokról.

Az előadás mottója: az innováció nemzeti és kormányzati stratégia alapjaira és partneri együttműködésekkel lehet csak sikeres. Innovációról csak akkor beszélhetünk, ha egy kreatív ötletből kifejlesztett termék vagy szolgáltatás a köznapi gyakorlatban is ismert és használt lesz.

A Társaság kereskedelmi és termékfejlesztési igazgatója előadásából élőben és „élesben” ismerkedhettek meg a résztvevők a Nemzeti Mobilfizetési Rendszer applikációjával: a mobilparkolással, az e-matrica vásárlással valamint egyenlegfeltöltéssel. Az igazgató kiemelte a két hazai teleautó (oszkar.com, autohop.hu) szolgáltatást, melyeket több, mint 290.000-en használnak már, valamint néhány közlekedésbiztonságot támogató innovatív mobilalkalmazást. A mobilparkolás legkényelmesebb módja a GPS alapú mobilparkolás is a figyelem középpontjába került, mint hazai innováció. Számos külföldi példán keresztül vált láthatóvá, hogy a közlekedési adatok gyűjtése, elemzése és újrafeldolgozása nem csak az egyén, de a közösség számára is milyen előnyökkel jár.

Pataki Gábor hangsúlyozta, hogy a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. állami innovátor cégként 5 éves termékfejlesztési stratégiája mentén, a valós piaci igényekre támaszkodva végzi munkáját,

 

Innovációs szupersztráda-avagy az ITS innováció irányai, hazai innovációs lehetőségek

Napjaink közlekedési szektorát érintő globális ITS tendenciákról és kihívásokról szóló előadását tartott Dávidházy Gábor, a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. projekt igazgatója. Az „Innovációs szupersztráda-avagy az ITS innováció irányai, hazai innovációs lehetőségek” című prezentációja az „Újdonságok és alkalmazott technológiák a hazai közlekedésben (technológia, útdíj, járműtechnológia, környezetvédelem)” tárgyú szekcióban hangzott el.

Dávidházy Gábor előadásában beszámolt a Detroitban megrendezetett ITS World Congress 2014-en szerzett tapasztalatokról, melyben kiemelt szerepet kapott az ITS innováció meghatározó platformjává váló Connected Cars („Összekapcsolt járművek”) által indított globális irányzat. Hangsúlyozta, hogy a Connected Cars technológiai portfólió számos alkalmazási területet rejt magában, amelybe a magyar közlekedési szakmának is szerepe lehet.

A projekt igazgató beszélt a már elindított partneri kapcsolatokról, mint például a Michigan állam közlekedési osztályával (MDOT) zajló projekt előkészítésekről, vagy az ITS EUROPE-pal (ERTICO) indított egyeztetésekről. Az ERTICO 2014 novemberben tartja meg stratégai workshopját, melyre a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. is meghívást kapott. Hangsúlyozta a külkapcsolatok és a nemzetközi együttműködések fontosságát, valamint a megvalósult magyar innovációkban megteremtett know-how-k exportjának jelentőségét. Bejelentette, hogy a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. még 2014-ben elindítja Projekt Innovációs Irodáját.