Nemzeti Személyszállítási Intelligens Közlekedési Rendszerek Platform

Minisztériumi jóváhagyás a NESZIP-re

A Nemzeti Fejlesztési Miniszter jóváhagyta a Nemzeti Személyszállítási Intelligens Közlekedési Rendszerek Platform (NESZIP) koncepcióját. A NESZIP egyik legfontosabb fejlesztése a Nemzeti Elektronikus Jegyrendszer Platform (NEJP) lesz, amely 2016-tól országosan egységes rendszerben biztosítja a közösségi közlekedés elektronikus fizetését.

A Nemzeti Személyszállítási Intelligens Közlekedési Rendszerek Platform (NESZIP) az egységes és átjárható közlekedési informatikai megoldások megvalósításának eszköze, amelyet a közlekedési kormányzat a személyszállítási szolgáltatásokról szóló 2012. évi XLI. törvény (Sztv.) és annak technológiai végrehajtási rendelete alapján kíván létrehozni. A cél a magyar közösségi személyszállítási és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatások területén (pl. parkolási Intelligent Transport Systems alapján) alkalmazása, amelyek az Sztv. által előírt területeken egységes és interoperábilis adatokat, adatbázisokat és elektronikus adatkommunikációs technológiát használva alakíthatóak ki.

Az egységes rendszer megvalósítására azért van szükség, hogy hazánk valamennyi közlekedési közszolgáltatása egy platformon keresztül elérhetővé váljon a felhasználók számára, illetve, hogy ezeket a közszolgáltatásokat különféle mobil- és elektronikus fizetési piaci szereplők bármely területen egységes feltételek mellett értékesíthessék ügyfeleik számára.

Az átjárhatóság vagy interoperabilitás biztosítja azt, hogy a különféle közszolgáltatók saját rendszerei között a felhasználók szabadon tudnak mozogni, így nem szükséges például külön a Volán, külön a MÁV vagy külön a BKK rendszereibe belépniük, mert az interoperábilis platformon keresztül bármely közlekedési közszolgáltató rendszerét és szolgáltatásait igénybe vehetik.