Nemzeti Személyszállítási Intelligens Közlekedési Rendszerek Platform

Magyar ICT cégek sikere Svájcban

Let IT Start néven tartott nagy sikerű rendezvényt április 29-én Zürichben az Adler and Gorda Swiss AG. magyar infokommunikációs cégek részvételével, amelynek célja az volt, hogy magyarországi ICT társaságok innovatív termékeiket bemutathassák a svájci piacon. A rendezvény jó alkalmat adott arra is, hogy a bemutatkozó magyar vállalatok előtt B2B platform keretében valós üzleti lehetőségek nyíljanak meg. A magyar résztvevők Near Shoring, Home Automation, Mobile Payment, Big Data Processing, Wearable Computing és Smart Grid, Smart Metering témában adtak elő, és ügyfeleket, fejlesztőpartnereket valamint befektetőket kerestek az esemény kapcsán. A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. intelligens parkolási rendszerét Dávidházy Gábor a társaság stratégiai igazgatója mutatta be a hallgatóságnak.

Svájci viszonylatban ritkának számító, nagy érdeklődés mellett zajlott a Let IT Start nevű magyar infokommunikációs technológiai (ICT) megoldásokat prezentáló rendezvény a múlt héten Zürichben. A siker arra enged következtetni, hogy a magyar cégek svájci piacra hozatala üzleti szempontból igen kecsegtető lehet. A rendezvényen jelentős nemzetközi jelenléttel bíró és startup hazai cégek egyaránt bemutatkoztak.

A magyar mobilfizetéssel és ezzel együtt a mobilparkolással foglalkozó állami vállalat prezentációját fokozott érdeklődés kísérte, hiszen Svájcban a magyarhoz hasonló parkolási megoldás nem létezik. A tavalyi év júliusában elindított Magyarországon egységes közterületi mobilparkolási rendszer, mind az ahhoz köthető mobilfizetési megoldások iránt nagy érdeklődés mutatkozott a rendezvényen. A rendszert vonzóvá teszi az is, hogy mobilapplikáció segítségével olcsón és könnyen valósítható meg a mobilfizetési tranzakció, illetve, hogy a kiépített rendszerhez szinte végtelen számú viszonteladó és parkolási zóna, elszámolási mód csatlakoztatható és mindez könnyen menedzselhető. A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. rendszere iránt az Európai Unió tagállamaiban és a tengerentúlon is nagy az érdeklődés. Dávidházy Gábor a bemutató során elmondta: rendszerünk nem csak egyszerű mobilfizetési megoldást kínáló szoftver, hanem egy olyan összetett megoldás, mely akár arra is képes, hogy a jármű parkolásakor – a gépjármű vezető kérésére - az adott parkolási zónába automatikusan elinduljon a parkolási tranzakció megfizetése, illetve a parkolóhelyről való távozáskor, hasonlóan – a jármű vezetőjének utasítására – a parkolási tranzakciót lezárja a rendszer.   

  

Az Adler & Gorda Swiss AG 2014-ben saját és piaci tapasztalatai alapján kezdte meg elsősorban magyar informatikai cégek svájci piacra lépésének támogatását Svájcban. Piacismeretet és helyi támogatást nyújt mindazok számára, akik Svájcban szeretnének költséghatékonyan, rövid idő alatt és biztonságban üzletet kötni az informatika, a telekommunikáció, a lézertechnológia vagy a high level innováció egyéb területein. Ugyanakkor a svájci érdeklődő vállalatok számára a leginnovatívabb megoldásokat és a prémium minőségnek megfelelő termékeket nyújtó magyar vállalatokat kínál. Ez az aktivitás egybe esik a Magyarország kormányának exportnövelő szándékával, a Magyar Nemzeti Kereskedőház céljaival.