Nemzeti Személyszállítási Intelligens Közlekedési Rendszerek Platform

Kazah küldöttség a Nemzeti Mobilfizetési Zrt.-nél

Kazah állami delegáció járt a Nemzeti Mobilfizetési Zrt.-nél, ahol a hazai innovatív megoldásokról folytattak tárgyalásokat. A társaság által működtetett, európai szinten is különleges smart megoldásnak számító, országos mobilfizetési rendszer iránt is érdeklődtek a résztvevők.

A kazah Transtelecom vezetősége és a kazah nagykövetség gazdasági diplomatája megismerkedett a Nemzeti Mobilfizetési Rendszerrel, annak általános logikájával, funkciójával, felépítésével. Különös érdeklődés mutatkozott a jogszabályi környezet, a forgalmi adatok és a parkolási szokások átalakulása iránt, de emellett konzultáció folyt az elektronikus jegyrendszerről is. A Nemzeti Elektronikus Jegyrendszer Projekt kazahsztáni adaptációjának lehetősége is felmerült.

Kazahsztánban jelenleg a privát szféra kezdeményezésével megvalósuló IT rendszerek működnek, azonban a magyar mobilparkoláshoz és mobilfizetéshez hasonló, az állam által felkarolt, országos szintű innováció még nem valósult meg. A tárgyalások során kiderült, hogy komoly érdeklődés mutatkozik a Nemzeti Mobilfizetési Rendszer, vagy ahhoz hasonló rendszerek iránt. A kazah okostelefon penetráció a hazaihoz hasonló, így az ott bevezetett mobilfizetéshez kapcsolódó fejlesztések viszonylag gyors megtérülésében bíznak a szakemberek.