Nemzeti Személyszállítási Intelligens Közlekedési Rendszerek Platform

Isztambuli mobilparkolás a Nemzeti Mobilfizetési Rendszerrel?

Az idén nyolcadik alkalommal megrendezett Intertraffic Istambul kiállításon, az infrastruktúra-fejlesztési, közlekedésszervezési, biztonsági és parkolási szakterületek egyik legjelentősebb nemzetközi expóján, a török fővárosban zajlott a IV. Nemzetközi Parkolási Szimpózium is. Az expo látogatás mellett magyar parkolási rendszer know-how értékesítéséről és közös európai projektekről is tárgyaltak a kint tartózkodó hazai szakemberek.

A törökországi rendezvény szervezője, az ISPARK parkolás üzemeltető cég látta vendégül a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. képviseletében megjelent Dávidházy Gábor stratégiai igazgatót és Tóth József műszaki projektiroda vezetőt. Tavasszal a török kormányküldöttség tagjaként hazánkban folytatott tárgyalásokat az ISPARK mellett a forgalomirányítás technikával foglalkozó ISBAK a Nemzeti Mobilfizetési Zrt.-vel, a folytatásban pedig már a partnerség alapjainak kialakításáról konzultáltak a résztvevők. A Nemzeti Mobilfizetési Rendszer adaptációja és közös európai uniós projektek lehetősége merült fel a megbeszéléseken.

Isztambulban a parkolás üzemletetési rendszer nem csak a hagyományos értelemben vett gépjárműparkolást, hanem különleges parkolóházakat, díjköteles helikopter- és hajó „parkolási övezeteket” is magában foglal. Törökország legnagyobb és legforgalmasabb városában jelenleg a parkolási ellenőröknél történik a díjfizetés, a mobilfizetéses megoldás még nem megoldott, azonban az igény már megfogalmazódott a rendszer kiépítésére. A Törökországban újdonságnak számító mobilparkolás és az azt biztosító magyar know-how iránt jelentős érdeklődés mutatkozik, az együttműködés első lépése akár egy isztambuli pilot mobilparkolási rendszer kiépítése is lehet.

A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. az ERTICO – ITS Europe EU-s társfinanszírozású MOBiNET projekt pilotjának tagjaként további, a török féllel közösen kialakított programmal kíván pályázni európai uniós projektekben való részvételért.