Nemzeti Személyszállítási Intelligens Közlekedési Rendszerek Platform

Elindult a Nemzeti Smart City Platform megvalósítása

A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. augusztusban országos reprezentatív véleménykutatással térképezte fel a magyar lakosság „smart city”, azaz okos, intelligens városi fejlesztésekkel kapcsolatos ismereteit, igényeit és hozzáállását. A Társaság a kutatás eredményeit a megvalósítás alatt álló Nemzeti Smart City Platform alapszempontjaiként kívánja felhasználni.

Sikeresen zárult a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. által nyáron indított országos, reprezentatív véleménykutatás, amely a lakosság smart city fejlesztésekkel, okos technológiai megoldásokkal kapcsolatos ismereteit, preferenciáit és hozzáállását vizsgálta.

A 15 éven felüli magyar lakosság körében végzett kutatásból kiderült, hogy a megkérdezettek 14%-a, azaz közel 1,2 millió ember hallott már a „smart city” kifejezésről, és azt elsősorban a közlekedéssel, a környezetvédelemmel, a turizmussal, a kultúrával és az energiahatékonysággal kötötték össze.

A tanulmány szerint a válaszadók 37%-a kedvezően tekint a smart city fejlesztésekre, azaz a megkérdezettek több, mint egyharmada tartja hasznos és támogatandó beruházásoknak az intelligens városi megoldások kiépítését.

A kutatás egyik érdekes eleme, hogy a megkérdezettek az egyes smart fejlesztési területek konkrét projektjeit - a közlekedés, az egészségügy, a közigazgatás, a közbiztonság, a környezetvédelem és a turizmus, illetve a kultúra terén - több mint 60%-os arányban hasznosnak tartják, és egyetértenek az okos városi megoldásokat célzó beruházásokkal. A kutatás eredménye megerősítette azt a vélekedést, hogy az önkormányzatok és az állam megfelelő céllal valósítja meg a modern technológiai alapokon nyugvó intelligens városi fejlesztéseit.

„A hazai városok és települések az elkövetkező időszakban számos olyan fejlesztési programot indítanak, amelyek a modern technológiát állítják a lakosság életminőségének javítása szolgálatába, azaz intelligens városi megoldásokat építenek ki. Társaságunkat a Kormány 1486/2015. (VII. 21.) Kormányhatározata jelölte ki arra a feladatra, hogy a smart city fejlesztésekhez építsen egységes technológiai platformot. Az általunk elindított fejlesztés lehetőséget biztosít majd arra, hogy az önkormányzati smart city szolgáltatások egységesen igénybe vehetőek legyenek. A most lezárult kutatás során szerettük volna megtudni a lakosság, mint felhasználók véleményét, igényét és nem utolsó sorban szempontjaikat az intelligens városi megoldásokról. A kutatásban a smart city fogalom ismertségén túl konkrét fejlesztési területekre is rá kérdeztünk, és kiderült, hogy a lakosság többsége hasznosnak tartja és támogatja a smart city fejlesztéseket” – nyilatkozta Veres Mihály, a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. vezérigazgatója.

„A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. csoport részeként végzi a tevékenységét. Az innovatív, mobilfizetési technológiai megoldást szolgáltató társaság már tavaly július 1-jén bebizonyította, hogy Csoportunk egyik legfontosabb tagja, hiszen sikeresen indította el az országosan egységes mobilparkolási rendszert, amely a mai napig is fokozatosan bővül és új tagokkal, új parkolási társulások, önkormányzatok belépésével gyarapszik. Az a tudat, hogy egy olyan társaságot tudhatunk a portfóliókban, amely a hazai technológiai fejlesztések egyik zászlóshajója, megnyugtató és éppen ezért az MFB minden szakmai támogatást megad a Nemzeti Mobilfizetési Zrt.-nek fejlesztései megvalósításához. Örömmel mondhatom, hogy a korábbi évekhez képest az állami társaságok összefogása sokkal erősebb és sokrétűbb, ennek az összefogásnak eredménye a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. együttműködése a Magyar Postával, a Nemzeti Útdíjszolgáltatóval. Nem titkolt célunk, hogy a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. szakmai és innovációs tevékenységének támogatójaként aktív szerepet töltsünk be a hazai közszolgáltatások minőségének javításában és az országosan egységes mobilfizetési rendszer minél több közszolgáltatási területre történő kiterjesztésében” – nyilatkozta Kovács Zsolt, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. vezérigazgató-helyettese.