Nemzeti Személyszállítási Intelligens Közlekedési Rendszerek Platform

Az ERTICO – ITS Europe partnerévé vált a Nemzeti Mobilfizetési Zrt.

Az intelligens közlekedési rendszerek európai megvalósításával foglalkozó nemzetközi szervezet, az ERTICO – ITS Europe partnerévé vált a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. A tagsággal a társaságnak lehetősége nyílik az európai projektekbe történő bekapcsolódásra, egyúttal a hazai innováció és tudás exportjára is.

A detroiti ITS (Intelligent Transportation Systems) Világkonferencián, majd az Európai Unió intelligens közlekedési rendszerek szervezetének, az ERTICO – ITS Europe-nak is bemutatta a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. - a július 1-én elindított - országos mobilparkolási rendszerét, mely több iparági szereplő figyelmét felkeltette. A bemutatók során kiderült, hogy a hazai mobilparkolási rendszerhez hasonló, innovatív és egységes, országos kiterjesztésű struktúra még nem valósult meg a világban, beleértve az Amerikai Egyesült Államokat is.

A magyar mobilparkolási rendszer tengerentúli, majd európai bemutatóját követve az ERTICO – ITS Europe felkérte a Nemzeti Mobilfizetési Zrt.-t az EU-s társfinanszírozású Mobinet projektben történő részvételre. A Mobinet projekt egy ernyőmegoldás az európai közlekedési alkalmazásokra. A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. a számlázási és clearing alrendszer implementációjának támogatásában olyan partnerekkel vesz részt konzorciumban, mint a FIAT és a Volvo.

A nemzetközi bemutatókat követve a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. iparági szolgáltatóként kérte partnerségi csatlakozását az ERTICO – ITS Europe-ba, amelybe november 18-án befogadta a brüsszeli székhelyű szervezet.

„Az ERTICO partnerség utat nyit további európai szintű projektekre, a hazai know-how európai felhasználására. A partnerség számunkra lehetőség és felelősség is egyaránt, hiszen ezzel Társaságunk további hazai partnerek bevonásával a hazai innováció exportját és egyúttal a nemzetgazdaságot tovább erősítheti” – nyilatkozta Veres Mihály a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. vezérigazgatója.

 

ERTICO-ról bővebben:

Az ERTICO – ITS Europe mintegy 100 olyan európai cég és intézmény partnersége, amelyek intelligens közlekedési rendszerekkel (Intelligent Transportation Systems, ITS) foglalkoznak. Az ERTICO partnerek célja, hogy az ITS rendszerek fejlesztésével és megvalósításával emberéleteket mentsenek, védjék a környezetet és költséghatékonyan biztosítsák a fenntartható mobilitást. Az ERTICO – ITS Europe szervezetet 1991-ben alapították, azóta szolgál az ITS ágazat kooperációs platformjaként. A szervezet tagjai között megtalálhatóak autógyárak (pl. Volvo, Toyota, BMW, Renault, Ford), iparági szereplők (pl. Deutsche Telekom, IBM, Allianz, Bosch, Continental, Siemens), állami útfelügyeleti szervek, minisztériumok, kutatóintézmények (pl. Német Repülésügyi Hivatal), valamint európai és nemzetközi autóklubok (pl. FIA).