Nemzeti Személyszállítási Intelligens Közlekedési Rendszerek Platform

Az első hazai intelligens parkolási rendszer Kecskeméten

Átadásra került a kecskeméti Kálvin téren a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. által kiépített intelligens parkolási rendszer, amely valós idejű parkolóhely foglaltsági adatokat szolgáltat mind a közlekedők, mind az üzemeltetők részére. A Nemzeti Smart City Technológiai Platformhoz kapcsolódó kecskeméti pilot projekt sikeres működése esetén a kiépített technológia intelligens városi megoldásként számos magyar város közterületi parkolását egészítheti ki.

Az intelligens parkolási rendszerek ma már elengedhetetlen részei az intelligens város projekteknek, jelentős mértékben képesek katalizálni a városfejlesztési törekvéseket. A modern közterületi parkolás kezelése túlmutat a kihelyezett parkolójegykiadó-automaták kérdéskörén. A parkolás menedzsmentnek számos feladatot kell kielégítenie, többek között a közlekedés során felmerülő, releváns információkat kell eljuttatnia a felhasználók számára, illetve korszerű megoldásokat kell biztosítania a rendszer üzemeltetéséhez, monitorozásához.

A pilot projekt a világ számos nagyvárosában kísérleti jelleggel már működő technológiát használt fel a Kálvin téren alkalmazott parkolás-irányítási rendszer kiépítésekor. Az egyes parkolóhelyek foglaltságáról származó adatok alapján már a behajtási pontokon elhelyezett kijelzők tájékoztatják a járművezetőket a szabad helyek számáról, megkímélve őket a felesleges utak megtételétől és csökkentve ezzel a környezet levegő- és zajterhelését.

A pilot projekt keretében telepített 57 darab parkolóhely szenzoros érzékelője által biztosított információk egy adatkezelő rendszer segítségével jelennek meg a parkoló bejáratánál levő két LED-es kijelzőn. Az adatok on-line rendelkezésre állnak mind a kecskeméti önkormányzat, mind a pilot projektet megvalósító Nemzeti Mobilfizetési Zrt. számára a rendszer működésének állandó figyelemmel kísérése és az adatok kiértékelése érdekében.

Az autósok és az üzemeltetők mellett az önkormányzat is egyértelmű képet kap a város parkolási helyzetéről. A parkolóhelyek foglaltságának valós idejű monitorozásából származó adatok felhasználásával az önkormányzatnak így lehetősége van a tényleges helyzetet mutató elemzések készítésére, amelyek a parkolási szabályozással, a zónák és díjak megállapításával kapcsolatos döntéshozást támogatják. A szenzorok által szolgáltatott adatok a parkolás-gazdálkodás megtervezése során is jól hasznosíthatók és további kontroll lehetőséget biztosítanak a parkolási bevételek nyomon követésénél.

„A hazai pénzügyi rendszer megerősítése mellett a Kormány az elektronikus pénzügyi csatornák és a készpénz nélküli fizetési megoldások elterjesztésén is dolgozik. A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. által létrehozott országos mobilparkolás és az ahhoz kapcsolódó közösségi szolgáltatások már ennek a munkának a kézzelfogható eredményei. A kecskeméti okos parkolás kialakítása jó példa arra, hogy az önkormányzat és az állam összefogásából az állampolgárok mindennapjait megkönnyítő kezdeményezések születhetnek. Az ilyen erőfeszítések közelebb visznek minket a szolgáltató állam koncepció megvalósításához.” – mondta Németh Lászlóné, a Miniszterelnökség államtitkára.

„Egy város gazdasági versenyképességének fenntartása, a kiépített infrastruktúra működtetése és fejlesztése, az innovatív helyi társadalom kialakítása mind-mind olyan feladat, amely jelentős kihívások elé állítja a városok, így Kecskemét döntéshozóit is. A válaszokat megtalálhatjuk a különböző Smart City alkalmazásokban. A most átadott parkolási rendszer az első konkrét eredménye annak az egyre szorosabbá váló szakmai kapcsolatnak, amely 2015 őszén egy háromoldalú együttműködési megállapodás formájában öltött testet a NM Zrt, a Kecskeméti Főiskola és Kecskemét önkormányzata között” – mondta dr. Homoki Tamás, Kecskemét alpolgármestere.

„A Nemzeti Mobilfizetési Rendszer működtetése és a Nemzeti Elektronikus Jegyrendszer Platform kidolgozása mellett társaságunk számára kiemelt jelentőségű a Nemzeti Smart City Technológiai Platformhoz kapcsolódó pilot projektek megvalósítása, a tapasztalatok és az eredmények átültetése a hazai gyakorlatba. A kecskeméti pilot projekt eredménye már a felhasználók számára is szemmel látható és bízunk abban, hogy hamarosan további területeken is megjelenik ez az intelligens technológia. Társaságunk arra törekszik, hogy projektjeinek köszönhetően létrejövő megoldások mihamarabb a hétköznapok részévé válhassanak” – nyilatkozta Veres Mihály, a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. vezérigazgatója.