Nemzeti Személyszállítási Intelligens Közlekedési Rendszerek Platform

A Nemzeti Mobilfizetési Rendszer európai mércével is egyedülálló

Dr. Seszták Miklós fejlesztési miniszter nyitóbeszédében kiemelte a Nemzeti Mobilfizetési Rendszert, mint európai mércével is egyedülálló, első olyan állami mobilfizetési megoldást, amely hosszú távon számos innovatív fejlesztés alapjául szolgálhat. A 2014-2020 közötti időszakra vonatkozó Nemzeti Infokommunikációs Stratégia a garancia arra, hogy jól előkészített programmal tud Magyarország nekiindulni az új európai uniós költségvetési időszaknak.

 

A több, mint 1200 résztvevővel megrendezett eseményen, a képviselt szakterületek közül idén az elektronikus közigazgatás, a kormányzati informatika, a telekommunikáció mellett nagy szerepet kapott a fejlesztéspolitika, az innováció, az infokommunikációs iparágfejlesztés, az oktatás, az egészségügy, az energetika, az okos városok, a térinformatika, a készenléti szervek informatikai fejlesztései, valamint az informatikai biztonság is, de terítéken volt a vállalkozásfejlesztés, a digitális transzformáció és kiemelten a Digitális Nemzet Fejlesztési Program is.

Az idei, 5.Infotér Konferencia első előadását Dr. Seszták Miklós, nemzeti fejlesztési miniszter tartotta. Felhívta a figyelmet, hogy – bár még hivatalos eredmény nincs – most már szinte biztos, hogy jövőre Magyarország rendezheti a telekommunikáció 150. évfordulóját ünneplő ITU Konferenciát, ami komoly lehetőség a magyar piaci szereplőknek, és szintén nagy siker Magyarország számára. A miniszter arra is kitért, hogy a kormány nem csak a nemzetgazdaság egyik lehetséges kitörési pontjaként tekint az IKT iparágra, hanem olyan eszközrendszerként is, amely elősegíti, hogy az állampolgárok jobb, kényelmesebb és tartalmasabb életet éljenek, hiszen ez a szertor az élet számos területét képes forradalmasítani.

Izgalmas időket élünk Laufer Tamás, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) elnöke szerint. Európa és Magyarország csak versennyel tud nyerni, olyan vállalatokkal szemben is, mint az Amazon, a Google, a Facebook vagy az Alibaba. A legsikeresebb IT-bevezetések közé tartozik az e-útdíj projekt, amely 10 milliárd forintot hoz havonta. Túlélőcsomagokra van szükség és legalább a hazai pályán egyenlő feltételeket kellene teremteni.

Az „Elektronikus és mobilfizetési lehetőségek most és a jövőben Magyarországon” című kerekasztal-beszélgetésen részt vett Veres Mihály vezérigazgató is a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. képviseletében. A részt vevők egyetértettek abban, hogy a mobilfizetés, illetve az elektronikus fizetési megoldások elterjedése motivációt teremt a viszonteladók, illetve újabb és újabb közszolgáltatások bevonására, a technológiai innováció adta lehetőségek kiaknázására, a közszolgáltatások közötti átjárhatóság (interoperábilitás) biztosításával.