Nemzeti Személyszállítási Intelligens Közlekedési Rendszerek Platform

A jelenleginél 20%-kal lehet olcsóbb a közösségi közlekedés üzemeltetése (videó)

Szakmai beszélgetés keretében, külső szakértőkkel közösen tekintették át az intelligens közösségi közlekedés hazai lehetőségeit, nemzetközi trendjeit és modelljeit a Nemzeti Mobilfizetési Zrt.-nél. A beszélgetés megszervezését a Nemzeti Elektronikus Jegyplatform (NEJP) fejlesztésének közeli elindulása és a szeptember végi detroiti Intelligent Transport Systems (ITS) világkonferencia tapasztalatai indokolták.

A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. innovatív szakmai műhelymunkájának egyik elemeként valósulhatott meg múlt héten az intelligens közösségi közlekedési rendszerek megvalósításáról, megvalósíthatóságáról, szükségességéről, egyéni és közösségi hasznosságáról lefolytatott szakmai beszélgetés.

A beszélgetésen részt vett Magyari Donát fejlesztéspolitikai szakértő, Medvig Attila ITS-szakértő, Dávidházy Gábor, a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. projektigazgatója, valamint Veres Mihály, a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. vezérigazgatója.

Dávidházy Gábor a legfontosabb nemzetközi járműipari szereplők részvételével lezajlott ITS-világkonferencia tapasztalatait összegezve azt fogalmazta meg, hogy a nagyvárosok globálisan cselekvési kényszer alatt állnak: szükséges és elkerülhetetlen lépés a közösségi közlekedés paradigmaváltása, mert az elmúlt évtizedek során kialakult helyzet környezetvédelmi, gazdasági és társadalmi szempontból egyaránt radikális változtatásra érett.

Magyari Donát ismertette a legfrissebb nemzetközi kutatási eredményeket, amelyek négy különféle modellben összegzik az intelligens város kialakításának módszereit. A közösségi közlekedés fejlesztése, a jelenleginél intelligensebbé tétele, az innovatív informatikai és egyéb technológiák alkalmazása mindegyik modellben főszerepet játszik. Medvig Attila az állami koordináció és a piaci cégek bevonásának jelentőségét hangsúlyozta. Mindkét külső szakértő véleménye szerint úgy a döntéshozóknak, mint a lakosságnak, azaz a közösségi közlekedést használó embereknek is jobban kellene ismerniük, hogy mit is jelent az intelligens közösségi közlekedés, hogy milyen előnyökkel jár az állam, a közösségi közlekedést fenntartó állami vállalatok, a társadalom és az egyéni utazók számára.

Veres Mihály, a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. vezérigazgatója kijelentette, hogy már megvannak a közösségi közlekedés intelligens fejlesztésének legfontosabb feltételei; a legtöbb társaság elindított valamilyen elektronikus utastájékoztatási rendszer beruházást, hamarosan pedig megkezdődik a Nemzeti Elektronikus Jegyplatform felépítése is, amely képes lesz egy országos rendszerbe integrálni az egyes közlekedési társaságok szigetszerű rendszereit. A vezérigazgató szerint az intelligens rendszerek bevezetése 15-20%-os költségmegtakarítást jelenthet országosan a közösségi közlekedés üzemeltetésében, ami elsősorban a tényleges utazási igények szerint optimalizálható járatsűrűségnek, az átlátható jegyárbevételeknek és egyéb üzemeltetési paramétereknek köszönhető. Veres Mihály hangsúlyozta, hogy az elektronikus jegy országos bevezetésével az utasok is jól járnak, hiszen mérséklődhetnek a jegyárak és egyben komfortosabbá válik a teljes közösségi közlekedés.

A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. szakmai beszélgetésén résztvevő szakemberek egyöntetű megállapítása szerint az elkövetkező időszak egyik legfontosabb feladata az intelligens közösségi közlekedési rendszerek megismertetése a közlekedési szakmával, a döntéshozókkal és a lakossággal.